· I dramaundervisningen har vi fått en del estetiske opplevelser. En opplevelse som satte spor i meg, var korridoren. Foreleseren vår bygget opp stemningen, og fortalte om denne lange, smale, mørke og ubehagelige korridoren med støy, som var rett bak det rommet vi oppholdt oss i. Hun brukte stemmen og toneleiet, samt mimikk til å uttrykke hvor "skummel" eller mystisk denne korridoren var. Vi var så heldige at vi fikk besøke denne korridoren, og fikk beskjed om å være helt stille der inne og gå på rekke etter hverandre. Hun låste opp døren, og vi gikk inn i et tett mørke, der vi ikke så noe som helst. Vi hørte lyden av klær i bevegelse, føtter som beveget seg, og vi hørte lyden fra viftene. I og med at vi ikke så noe, men hørte denne lyden som kom nærmere og nærmere, føltes korridoren smalere og lavere, jo lenger nedover vi gikk. Flere av oss bøyde hodet og gikk fremoverbøyd.
Denne estetiske opplevelsen berørte meg og gjorde inntrykk på meg. Ikke fordi det var en spesielt vakker opplevelse, men fordi den opplevdes som ekte. Jeg var helt tilstede i øyeblikket, og fikk en opplevelse som var litt utenom det vanlige. Jeg kjente at jeg levde. Mine tanker rundt estetiske opplevelser som oppleves som skjønn i betydningen "ekte" snarere enn "vakker" (Sæbø, 2012), er at de berører oss fordi de oppsluker all vår oppmerksomhet der og da, og gir oss muligheten til å være i nuet / i øyeblikket for en liten stund. Det er disse øyeblikkene vi husker best, fordi de har berørt oss på mange plan, både følelsesmessig og mentalt, og i dette tilfelle også fordi vi fikk oppleve det fysisk; vi var deltakere i drama (ibid).
Forskjellen på å lese et eventyr opp fra en bok og å fortelle det fritt
Når en leser opp fra en bok, er det veldig lett å låse seg til det som står skrevet. En mister litt av friheten til å uttrykke seg kreativt, og en låser seg også fysisk, med at en sitter og holder på boka. Jeg tenker at det kan bli en mindre levende fortelling, og at det da kan være vanskeligere å holde på publikums oppmerksomhet.Om en derimot forteller fritt, med egne ord, vil det være større mulighet for kreative fremstillinger, større innlevelse, gestikulering (må ikke overdrives), samt å uttrykke seg mer avslappet, fordi det da er naturlig å fortelle sånn som en ellers prater. Det er også lettere å bruke rekvisitter, dersom de kan tilføre fortellingen noe.
Konklusjonen min er at det er lettere å holde på publikums oppmerksomhet og gi dem en estetisk opplevelse med å fortelle fritt, med egne ord.
Hvordan beskrive en god forteller?
En god forteller lever seg inn i fortellingen sin, og er bevisst på hvordan han bruker øynene, stemmen, mimikk, gestikulering og kroppen for å skape en levende og fengende fortelling. Han forbereder seg godt med å lære fortellingen utenatt, og øver seg på fremføringen. I tillegg er det lurt med oppvarming før fortellerstunden, samt å gjøre noen pusteøvelser for å få roet ned stress i kroppen.Fortellernes 10 bud (fritt oversatt fra dansk, (Flensborg, 2003))
* Fortell for dine tilhøreres skyld - ikke kun for din egen* Du må ikke fortelle for å få makt over andre
* Du skal selv være en god tilhører
* Møt ditt publikum med tillit, respekt og i en positiv ånd
* Stjel ikke andres personlige historier
* Kopier ikke andres uttrykk
* Tenk deg om og forbered deg godt når du velger historier fra fremmede kulturer
* Du skal gi noe av deg selv - hver gang
* Du må ikke ta håpet fra barn
* Du skal gjøre verden gladere og klokere med dine fortellinger
Litteratur
Flensborg, K. & Thonsgaard, K. (2003). Tid til Fortelling. Danmark: Forlaget Klim.
Sæbø, A.B. (2012). Drama i barnehagen. Oslo: Universitetsforlaget.